;

WLGroep praat VWS-beleidsmakers bij over gehandicaptenzorg

Beleidsmedewerkers van het ministerie van VWS zijn op 12 januari door medewerkers, vrijwilligers en cliënten van WLGroep bijgepraat over ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg. Hierbij kwam ook de samenwerking met de ouderenzorg aan de orde. Daarnaast kregen zij een kijkje in de keuken bij verschillende onderdelen op het terrein in Wognum om met eigen ogen mooie en innovatieve projecten van WLGroep te zien en te ervaren hoe het VWS- beleid in de praktijk uitwerkt.

 

 

Persoonlijk begeleiders, tevens ambassadeurs bij WLGroep Meerie Mulder en Miriam Oostinjen: “Dit werkbezoek was voor ons een uitgelezen kans om te laten zien hoe vooruitstrevend we bij WLGroep zijn en welk maatwerk we onze cliënten en bewoners bieden. Ons doel is om deze mensen een veilige omgeving te bieden die hen in hun kracht zet en waarin ze kunnen zijn wie ze zijn. Moeten we daarvoor buiten de lijntjes kleuren, dan doen we dat. Hier lag ook de interesse van het ministerie van VWS. Men wilde van ons horen wat er speelt op de werkvloer, waar we tegenaan lopen en wat er goed gaat of beter kan. Deze inzichten helpen bij de vormgeving van beleid om de arbeidskrapte in de zorg landelijk aan te pakken.“

 

Mooie projecten die mensen in hun kracht zetten en laten groeien

WLGroep heeft – net als de rest van de zorg – ook te maken met veel openstaande vacatures. Hierdoor staat er extra druk op de huidige zorgmedewerkers. Gelukkig kan de organisatie al jarenlang rekenen op een groot netwerk van vrijwilligers die bepaalde zorgtaken overnemen. Iets wat niet vaak op deze schaal voorkomt. Daarnaast zet WLGroep waar mogelijk technische hulpmiddelen in die taken bij zorgprofessionals wegnemen, bijvoorbeeld het gebruik van een innovatieve medicijndispenser. Tijdens het werkbezoek werd ook ingezoomd op het succesvolle project Kluspunt van de WLGroep dat zinvolle daginvulling biedt en waarbinnen cliënten werkzaamheden voor interne en externe bedrijven verrichten. De VWS-beleidsmedewerkers waren zeer onder de indruk van deze projecten en pragmatische aanpak.