;

Innovatie-impuls: Lekker slapen met zorgtechnologie

Vandaag is het de Internationale Dag van de Slaap. Slaap is een belangrijk thema binnen WilgaerdenLeekerweideGroep. In het kader van de Innovatie-impuls, een programma van het VWS, Academy Het Dorp en Vilans dat een boost geeft aan innovatie binnen zorginstellingen, doen wij onderzoek naar slaap. Wist je dat 60% van de mensen met een verstandelijke beperking kampt met slaapproblemen? Ons Project- en innovatiebureau gaat hier samen met ons expertiseteam Slaap / Waak verandering in brengen: met behulp van zorgtechnologie gaan wij ervoor zorgen dat onze cliënten de nachtrust krijgen die zij verdienen.

Projectleider Annetta Bus legt uit:

“Een goede nachtrust is zo ontzettend belangrijk. Zowel voor je gezondheid, als hoe je de dag beleeft. En dus je kwaliteit van leven. Ons expertiseteam Slaap / Waak doet met behulp van meetapparatuur al jaren onderzoek naar de slaap van onze cliënten. Maar omdat sommige cliënten geen horloges verdragen, is het projectteam dat zich focust op het thema Lekker slapen, op zoek gegaan naar meetapparatuur waar de cliënt geen hinder van ondervindt. Hiervoor zijn wij uitgekomen op de Emfit: een slaapmonitor waarbij de sensor onder het matras geschoven wordt. De data kunnen wij uitlezen en analyseren.

We zitten nu in de implementatiefase: we gaan een pilot draaien bij een locatie met ouderen met een verstandelijke beperking. We houden jullie op de hoogte!

Waarom zorgtechnologie zo belangrijk is? Ik wil graag benadrukken dat zorgtechnologie ábsoluut geen vervanger is van onze zorgtoppers. Die zijn echt onmisbaar! Zorgtechnologie levert ons zinvolle data en maakt (zorg)processen efficiënter. Het is echt een aanvulling op de kwaliteit van zorg die wij leveren. Op naar meer tijd en aandacht voor onze cliënten!”