;

Glazenwasser Ricardo maakt z'n droom waar

Vorig jaar is WLGroep gestart met een project dat mensen met een arbeidsbeperking stap voor stap op weg helpt naar beschut werk. Waaronder cliënt Ricardo (woonachtig locatie Kwartellaan). Hij was jaren geleden glazenwasser in loondienst, maar moest hier helaas mee stoppen vanwege epileptische aanvallen. Vanaf dat moment besteedde Ricardo zijn tijd bij diverse dagbestedingslocaties, maar zijn droom was om ooit weer aan de slag te gaan als glazenwasser. Toen hij vorig jaar groen licht kreeg van z’n artsen om z’n werkzaamheden weer op te bouwen, werd hij één van de eerste deelnemers van het project.

Stap voor stap van dagbesteding naar beschutte werkplek

Samen met z’n jobcoach werd een plan van aanpak opgesteld om Ricardo stap voor stap te begeleiden. Ricardo begon binnen z’n vertrouwde woonlocatie, de Kwartellaan. Maar als vrij snel zorgde dit voor onrust bij Ricardo. Jobcoach Dani: “Ricardo is ontzettend kritisch op z’n werk. Als kort nadat de ramen gelapt waren, iemand anders weer aan zijn ramen zat, werd Ricardo hier natuurlijk niet blij van. WLGroep is een veelzijdige organisatie met véél locaties, dus konden we gelukkig vlot een plekje bij ouderenzorg-locatie St. Nicolaas voor Ricardo regelen.”

Dit bleek een goede stap! Ricardo: “Als glazenwasser bij een ouderenzorg-locatie moet je goed aanvoelen of bewoners in de stemming zijn voor een praatje of grapje. Door mijn ervaring kan ik dit goed inschatten, waardoor ik regelmatig positieve reacties krijg. Bijvoorbeeld van bewoonster Truus. Zij kan vaak mopperend over de gang lopen. Maar als ze mij ziet, verschijnt er een glimlach op haar gezicht.”

Balans tussen betaald werk en dagbesteding
Jobcoach Dani is trots op Ricardo: “Hij heeft sinds de start van dit project positieve stappen gemaakt. Waarin Ricardo in het begin soms moeite had met de verwachtingen van een betaalde baan, kan hij hier steeds beter mee omgaan. Naast z’n werkdagen gaat Ricardo graag aan de slag met bijv. houtbewerking bij dagbestedings-locatie ’t Zoldertje in Enkhuizen. Op deze manier leert hij een goede balans vinden tussen betaald werk en dagbesteding. Op dit moment wordt gekeken of de job-overeenkomst van Ricardo uitgebreid kan worden naar locatie Westerhof in Enkhuizen.

Inclusieve arbeidsmarkt
Als samenleving streven we naar een inclusieve arbeidsmarkt waarin mensen met een arbeidsbeperking ook kansen krijgen op een baan bij een reguliere werkgever. In samenwerking met onze jobcoaches worden inmiddels 7 talenten begeleid om stappen te maken op de participatieladder. Zo is Jeroen inmiddels aan de slag als koerier binnen WLgroep en is Manon vanuit een begeleid werken overeenkomst aan het doorstromen naar een betaalde functie als groepshulp binnen een lokaal kinderdagverblijf.