;

10 jaar Leescafé Hoorn: bijzondere werkplek voor cliënten WLGroep

Het Leescafé in Hoorn: een begrip onder bibliotheekbezoekers en een bijzondere werkplek voor onze cliënten van WLGroep. Op donderdag 7 september bestaat het Leescafé 10 jaar. Vanaf 12 uur worden de eerste 50 bezoekers vanaf 12.00 uur feestelijk onthaald met een lekkere petit four.

Op topdagen komen er in het Leescafé in Hoorn wel 40 gasten, waaronder ook vaste gasten die soms wel twee keer per dag komen. Vanaf half tien voor een ontbijtje en de krant en ’s middags voor een kopje Fairtrade koffie in de prachtige binnentuin of een praatje aan de stamtafel. Het Leescafé verbindt: het is een fijne plek om te lezen, te verblijven en te ontmoeten.

Laagdrempelige ontmoetingsplaats 

Binnen het Leescafé werken Bibliotheek Hoorn en WilgaerdenLeekerweideGroep (WLGroep) al jarenlang fijn samen. En beide organisaties willen dit nog heel lang blijven doen. Het Leescafé is van meerwaarde voor de Hoornse gemeenschap. Buiten dat het een sociale en laagdrempelige ontmoetingsplaats is, biedt het Leescafé zeven enthousiaste deelnemers – cliënten met een verstandelijke beperking – een prachtige werkplek. Waar begeleidsters Willeke Hoebe en Petra van der Gragt en een aantal vrijwilligers hen steeds uitdagen om nieuwe dingen te leren.  

Maandelijkse teamvergadering 

Willeke: “Iedere deelnemer is bij ons gegroeid en kan diverse taken verrichten. Van het praten met gasten en het maken van lekkere koffie tot het bedienen van de kassa. En van het koken van verse soep – want wij trekken geen blik open – tot het werken binnen een team. Inclusief een maandelijkse teamvergadering. Met name aan dit overleg, waarin we werken met een agenda, notulen en wisselend voorzitterschap hechten de deelnemers veel waarde. Dit maakt dat het voor hen een echte job is. Agendapunten zijn bijvoorbeeld ‘flexibiliteit’ en ‘wie doet wat in het team’, want ook bij ons kan iemand ziek worden of op vakantie zijn en dan moet het werk gewoon doorgaan. Net zoals bij andere organisaties.”

Helpen boeken afstempelen 

Normaal zou je de deelnemers niet zo snel in een bibliotheek vinden, maar door de inspirerende omgeving van het Leescafé én hun gratis bibliotheekpas worden er boeken geleend en gelezen en dvd’s mee naar huis genomen. Sommige deelnemers helpen zelfs een handje mee in de bibliotheek. Zo mag Manon de tijdschriften en kranten sorteren en helpt Desiree bij het boeken stempelen. Het verloop binnen de groep is klein; iedereen heeft het enorm naar zijn zin en voelt zich gewaardeerd. Er zijn zelfs deelnemers die al bijna de 10 jaar aantikken.

Gouden duo 

Willeke en Petra zijn vier jaar geleden tegelijk bij het Leescafé gestart. Ze vinden het allebei een bijzondere werkplek. Petra: “Wat het zo mooi maakt is dat de bibliotheek voor iedereen is en we daardoor contact hebben met allerlei typen mensen. We bieden zinvolle dagbesteding waar alle partijen binnen het Leescafé iets aan hebben: bezoekers, deelnemers, vrijwilligers, de bibliotheek en wij als begeleiders. De deelnemers genieten van hun zinvolle werk, de vele complimentjes en gaan elke keer weer vrolijk naar huis. En daar doen wij het voor. Daarnaast ben ik superblij met mijn collega Willeke. Al zien we elkaar maar één ochtend in de week omdat we allebei 20 uur werken, we hebben tussendoor de hele week contact met elkaar en vormen een gouden duo.”
Heb je lekkere trek, zin in een kopje koffie of een gezellig praatje in een boekrijke omgeving? Kom dan naar de Centrale Bibliotheek in Hoorn, loop je neus achterna en bestel een lekker stukje zelfgebakken taart, boterkoek, brownie of zelfgemaakte soep.

In verband met het 10-jarig bestaan van het Leescafé krijgen de eerste 50 bezoekers vanaf donderdag 7 september 12.00 uur een feestelijk onthaal met een lekkere petit four.