;

Een nieuwe elektrische duofiets heb je niet zomaar

Samen lekker bewegen in de buitenlucht met je haren wapperend in de wind. Bij ons woonzorgcentrum Weidehof in Spanbroek gebeurt dit bijna dagelijks. Door weer en wind nemen vrijwilligers, medewerkers en familieleden bewoners mee voor een ritje op een elektrische duofiets. Geen blokje om, maar vaak een tochtje van wel drie kwartier of langer. Alleen bij stortbuien en storm blijft de fiets ‘op stal’.

Intensief gebruik

WilgaerdenLeekerweideGroep (WLGroep) beschikt over een aantal elektrische duofietsen. Locatie Weidehof heeft er twee. Door intensief gebruik hebben deze fietsen al heel wat kilometers op de teller en dat is te merken. Eén oude fiets heeft af en toe kuren waardoor fietsers zomaar ergens onderweg stranden.

De hoogste tijd voor een nieuwe duofiets dus en vrijdag 15 september jl. was het zover. De onthulling van een gesponsorde, veilige en spiksplinternieuwe Huka duofiets met drie weerstand-standen. Geleverd door De Graaf mobiliteit & welzijn, een onderneming die Weidehof een warm hart toedraagt.

Van taarten bakken tot sponsoring

Marjolijn Ooijevaar, activiteitenbegeleidster bij Weidehof, is een van de initiatiefneemsters van dit fiets- en sponsorproject. Marjolijn: “Een goede elektrische duofiets kost al gauw 10.000 euro, een bedrag dat wij niet even op de plank hebben liggen. We moesten dus op zoek naar financieringsbronnen buiten WLGroep, een project dat ik samen met vrijwilligers Clementine Wijnveen en Rein de Wit ben gestart. We besloten op onze Zomermarkt geld voor een nieuwe duofiets in te zamelen. Het was hartverwarmend hoeveel medewerking we daarbij kregen van familieleden, vrijwilligers en lokale ondernemers. Van het beschikbaar stellen van leuke prijsjes en een rollator voor de loterij tot het bakken van overheerlijke taarten die we mochten verkopen. De zomermarkt was een enorm succes want de buurt was massaal uitgelopen voor de marktkraampjes in onze binnentuin.”

Het sponsorteam nodigde zichzelf ook uit bij wethouder Robert Tesselaar om te bespreken wat de gemeente Opmeer kon betekenen. Marjolijn: “Vorig jaar heeft de wethouder ons samen met andere collegeleden geholpen tijdens NLdoet en hij was toen zeer geïnteresseerd in wat wij allemaal aanbieden aan onze bewoners. Het bleek een vruchtbaar gesprek dat uiteindelijk leidde tot een subsidieaanvraag én subsidietoekenning, mede dankzij de hulp van onze collega’s van VrijwilligersNH.” Ook Gemeenschapsveiling Opmeer, RoundTabel 100 West-Friesland en Sportakkoord Opmeer waren enthousiast over de sponsoractie en hebben een belangrijke financiële bijdrage geleverd.

Genieten

Dat een duofiets echt iets voor bewoners kan betekenen, weet Marjolijn als geen ander.

Marjolijn: “Pas maakte ik een toertje samen met een mevrouw van 97 jaar. Voor haar was dat de eerste keer op een duofiets. Ze had er wat tegenop gezien, maar daar was onderweg niets meer van te merken. De hele rit zat ze te stralen en genoot ze van de omgeving. En elke keer als ik haar nu zie pakt ze m’n hand en zegt ze: ‘Wat was het fijn, he?’ Daar doe ik het dus voor.”