Op deze pagina vindt u ervaringen van vrijwilligers van Leekerweide. Soms in tekst, soms in de vorm van een kort filmpje. Zodat u een idee krijgt wat het vrijwilligerswerk bij Leekerweide inhoudt.

Veel lees- en kijkplezier gewenst!

Wat doe jij? Verkeersvrijwilliger!

Bekijk het filmpje.

Verkeervrijwilliger

Wat doe jij? Wandelen!

Bekijk het filmpje.

Wat doe jij? Wandelen

 

Lies kookt met Erik

Bekijk het filmpje!

Wat doe jij? Koken

 

Koken met Ton en Engel

Ton: "Eén keer in de veertien dagen is het feest. Samen met Engel, mijn collega-kok, runnen we een kookclub op Leekerweide. Er kunnen zich zes lekkerbekken inschrijven voor een reeks lessen. Met hen gaan we aan de slag. De recepten kiezen de deelnemers zelf. Er is een handig kookboek, speciaal geschreven voor mensen met een beperking. Echt stap-voor-stap met duidelijke instructies. Dat boek is ons uitgangspunt. Maar we maken er zelf ook van alles bij. Of variëren een beetje. Dat mag hè, als kok! Een persoonlijke touch! Samen gaan we aan de slag om een heerlijk menu te maken. Het worden ook echte maaltijden. Voor minder doen we het niet. Ook wordt veel aandacht besteed aan het gezellig dekken van de tafel en mooi opdienen van de maaltijd. Want het oog wil ook wat. Dat maakt de maaltijd af. Natuurlijk is de een handiger dan de ander. Maar we zorgen dat iedereen op zijn manier mee kan doen. En genieten van eten, dat kunnen ze allemaal. Daar gaat het tenslotte om: een gezellige tijd hebben en als beloning ook nog eens lekker eten".

Vrijwilligerswerk koken

Rob gamet met Ricardo

Bekijk het filmpje!

Wat doe jij? Gamen

Wiegert zwemt met cliënten

"Een keer per week ga ik een paar uur naar het zwembad van Leekerweide. Daar zwem ik met een aantal cliënten. Of zwemmen, dat is eigenlijk niet het goede woord. We zijn samen in het water en dat is gewoon genieten. De meeste cliënten zijn ernstig beperkt. Dat betekent dat bewegen, maar ook praten en contact maken moeilijk voor ze is. Ook zijn ze bijna allemaal aan een rolstoel gebonden. Maar dat half uurtje in het water zijn ze echt vrij. Ze kunnen niet zelfstandig zwemmen, daarom zitten ze in een band en ik houd ze vast. Ik trekt ze dan langzaam door het water en laat ze gewoon het warme water en de beweging voelen. Gewoon: zachte stroming van warm water om je heen. Lekker deinen in een band. Los zijn van de rolstoel en helemaal gewichtloos zijn. Ik kan me zo voorstellen dat het dan bijna voelt of je vliegt. Dat gevoel wil ik ze graag meegeven, helemaal gewichtloos zijn en simpelweg ontspannen. Aan hun gezicht en aan hun lijf kan ik dan voelen of dat lukt. Je voelt en ziet het gewoon zachter worden en soepel. Een stukje Spanje, midden in het Noord-Hollandse Wognum. Maar dan anders."

Vrijwilligerswerk zwemmen

Bianca is bezoekvriendin

"We zijn in de loop van de tijd aardig aan elkaar gewend geraakt. In het begin waren de bezoekjes gepland en voorbereid. Ondertussen kennen we elkaar heel wat beter. Er is geen vooropgezet plan meer. We zien wel wat we samen gaan doen. Dat wijst zich vanzelf. Een spelletje, of wat prutsen aan een knutselwerkje. Daar hoeft niet altijd bij gepraat te worden. Soms vanwege de nodige concentratie. Maar vaker omdat het al heel fijn is samen met iets bezig te zijn. Daar zijn geen woorden bij nodig. Ik begrijp Madelinde. En andersom. Dat is de band die er gewoon is. Omdat je elkaar al jaren kent. Heerlijk is dat. Ik kan Madelinde en de tijd samen echt niet meer missen."

Vrijwilligerswerk bezoekvriendin

Peter voetbalt met Tom en Merel

Bekijk het filmpje!

Wat doe jij? Voetbal

Dick is chauffeur

"Ik ben met pensioen. Ik golf, ik sport en doe van alles. Ik kan mijn tijd prima vullen met leuke dingen. Maar ik vond dat ik ook wel een dagje vrij kon maken om iets voor een ander te doen. Ik ben niet iemand die echt met één ander aan tafel gaat zitten en me aan één ding wijd. Ik doe liever iets afwisselends en met meer mensen. Chaufferen bevalt me prima. Steeds andere mensen in de bus en verschillende bestemmingen. Na een paar weekjes begin ik mijn “klantjes” al best goed te kennen. Ik weet dat ik bij de één een grapje kan maken, bij de ander moet ik luisteren. Weer een ander wil graag lekker goed ingestopt en vastgezet worden, omdat ze de bochten wat eng vindt. Een ander begroet juist mij alsof ik de erepassagier ben in de bus! Het is gewoon erg leuk werk. Op het eind rijd ik weer helemaal opgeladen en met een prima gevoel naar huis".

Vrijwilligerswerk chauffeur

Dick breng Jannic naar de toneelclub

Bekijk het filmpje!

Wat doe jij? chauffeur

 

Ben je enthousiast geworden na het lezen van deze ervaringen van vrijwilligers?

Kijk dan snel op ons overzicht vacatures voor vrijwilligers! De vacatures voor vrijwilligers zijn roze!